12 Project specifieke toolboxen
 >  BHV instructie voor collega’s in Rosmalen RM 1, RM 2, en de Hive (excl werf)
Introductie

Deze toolbox gaat over de kantoorlocaties in Rosmalen maar kan uiteraard ook als inspiratie gebruikt worden op andere vestigingen. 
Het doel is om de collega's die geen BHV-er zijn in Rosmalen te informeren over de werking van de eerste hulp.

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Als de hulpverlening niet wordt opgestart:

  • Gaat er kostbare tijd verloren. 
  • Wordt de aanwezige kennis niet gebruikt

Collega’s/bezoekers weten niet goed hoe de procedures werken in Rosmalen. Hierdoor ontstaat er verwarring en verloopt de hulpverlening niet optimaal.

Maatregelen > BRAND

Bij een zichtbare brand druk je de handbrandmelder in. Er  volgt direct een ontruimingsalarm voor het hele pand, de hulpdiensten worden direct gealarmeerd. (het is namelijk een bevestigde brand) en de BHV van Rosmalen wordt gealarmeerd.


Maatregelen > ONTRUIMINGSALARM

Het kan zijn dat je het ontruimingsalarm hoort. Deze kan afgaan op je eigen afdeling (kan je niet ontgaan) of elders in het pand. De ervaring is dat bijvoorbeeld een ontruimingsalarm in een technische ruimte op andere afdelingen te horen is. Dit kan leiden tot verwarring. Een ontruimingsalarm op je eigen afdeling kan je echt niet ontgaan en komt uit de slow whoop. Ga naar de verzamelplaats, het grote grasveld voor RM1. 

Hoe te vluchten?

  • Ga naar het dichtstbijzijnde trappenhuis dat je veilig kan bereiken. In een trappenhuis ben je al een stuk veiliger. 
  • Loop altijd aan de buitenkant van de trap. De hulpdiensten (bijvoorbeeld een brandweerman met slangen) gebruikt de binnenzijde van de trap. Dit voorkomt struikelgevaar.
  • Trek ongemakkelijk schoeisel even tijdelijk uit.
  • Ga altijd vanuit een trappenhuis direct naar buiten! Elk trappenhuis heeft een deur die naar buiten gaat. Ga nooit vanuit een trappenhuis weer het gebouw binnen! Volg altijd de route die aangeven wordt op de "groene bordjes!

Gebruik geen liften bij een ontruimingsalarm.
Ben je slecht ter been? Meld dit zo snel mogelijk bij een BHV-er of bel 073 5436666. 
Direct naar buiten
Dus niet terug de hal in
Add caption here
Maatregelen > ONWELWORDING

Wordt een collega onwel, alarmeer dan altijd de BHV De ervaring is dat collega’s twijfelen over het inschakelen van de BHV. Twijfel niet maar bel altijd eerst 073 5436666. In Rosmalen zijn er ruim 30 hulpverleners die graag willen helpen. Ondanks dat het nummer op veel locaties hangt is het toch nog vaak onbekend. 112 bellen mag zeker ook maar wees je bewust dat de interne BHV-organisatie snel ter plaatse kan zijn.

De BHV-organisatie wordt daarmee in werking gezet zodat je er niet alleen voor staat, de juiste middelen worden ingezet, eerste hulp wordt verleend en indien nodig de hulpdiensten worden ingeschakeld en begeleid.


In RM1, RM2 en de hive is een AED aanwezig. De BHV zal deze meenemen naar de locatie waar hulp nodig is.

Maatregelen > GEWOND?

Ben jij of een collega gewond geraakt en is er hulp nodig? alarmeer de BHV en bel 073 5436666. Ook bij kleine verwondingen via dit nummer, dat is geen probleem.

Maatregelen > MINDERVALIDE TOILET

In RM1, RM2, en de hive is een toilet aanwezig voor minder valide collega’s of bezoekers. Op dit toilet is een alarmsysteem aanwezig zodat er gealarmeerd kan worden. Bij bediening hiervan klinkt er signaal, er is dan hulp nodig! Waarschuw de receptie of de BHV via 073 5436666.

Maatregelen > VERZAMELPLAATS

De verzamelplaats is in principe op het grote grasveld voor RM1 (rode gebouw). Ga altijd hierheen bij een ontruiming en ga niet naar huis! Kan je je voorstellen wat er gebeurt als we (of de brandweer) naar jou op zoek gaan? Dit is eenvoudig te voorkomen om je te melden op de verzamelplaats. Check of je directe collega’s/bezoekers ook aanwezig zijn. 

Tips > Overig
  • Ramen sluiten brandalarm. Bij een bommelding (indien dit duidelijk gemaakt is) dan juist ramen open zetten.
  • Bij ontruimingsalarm laat je spullen achter, bij een bommelding spullen (tassen) meenemen. Dat laatste zal duidelijk gemaakt tijdens de ontruiming.
  • Deel geen informatie aan pers of op sociale media
  • Auditorium: Je kan boven de ruimte verlaten en via beneden, dan via rechtsom via de toiletten
  • Na een (heftig) incident is er ook hulp beschikbaar in psychische opvang en begeleiding. Dit verloopt via het Service Centrum en HR.

Er zijn in de GO! APP nog specifieke toolboxen te vinden over BHV. Ga hiervoor naar Heijmans GO (geenongevallen.nl) hoofdstuk 02 bouwplaatsinrichting

* deze toolbox kan uiteraard ook worden overgenomen voor andere locaties.


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.